Witajcie Kochani!
W tym tygodniu na osłodzenie aury za oknem proponujemy Wam dwie smaczne propozycje: Nietypową Muffinkę oraz Zdrowe batoniki. Nietypowa MuffinkaLubimy słodkości? Prawda…. Każdy z nas lubi słodkości choć nie powinniśmy jeść ich dużo. A prace plastyczne lubicie? Czasem mówicie nie, a potem świetnie spędzamy czas. Dlatego proponujemy Wam dzisiaj wykonanie babeczek techniką kolażu. Wiecie co to jest kolaż ??Nie, nie chodzi o Pana, który jeździ na rowerze lecz o technikę, którą wykonamy prace. Kolaż (również z fr. collage) – technika artystyczna polegająca na formowaniu kompozycji z różnych materiałów i tworzyw (gazet, tkanin, fotografii, drobnych przedmiotów codziennego użytku itp.). Są one naklejane na płótno lub papier i łączone z tradycyjnymi technikami plastycznymi (np. farbą olejną, farbą akrylową, gwaszem).To do dzieła.
Narysujcie na kartce dużą babeczkę. Teraz wyklejcie ją fragmentami wydartej gazety oraz kolorowego papieru. Możecie użyć cekinów jako posypki lub cukru pudru czy cukrowych słodkich posypek. Tylko pamiętajcie o posmarowaniu pracy klejem przed posypaniem cukrem. I gotowe Zdrowe batoniki Poproście o pomoc rodziców. Zróbcie wspólnie batoniki. Będąc w domu możemy zrobić słodkości, ale zdrowe kochani! Te batoniki to połączenie płatków owsianych z nasionami słonecznika, lnu, sezamem, ryżem preparowanym oraz rodzynkami, morelami i śliwkami suszonymi. Bakalie można oczywiście dobierać według własnych upodobań. Samo zdrowie Domowe batoniki są idealne jako przekąska do szkoły czy pracy, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Uwielbiam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki ryżu preparowanego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika 4 łyżki sezamu 2 łyżki nasion lnu 1 szklanka posiekanych bakalii (ja dałam rodzynki, śliwki i morele) 5 łyżek miodu 4 łyżki oleju szczypta soli. W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, preparowany ryż, słonecznik, sezam, len i posiekane bakalie. Do garnka wlać olej, dodać miód oraz sól i zagotować. Uzyskaną masę połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Całość wyłożyć do formy (ja robię na prostokątnej o wymiarach 35 x 28 cm). Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°. Ostudzić i pokroić na części. Życzymy wybornej zabawy i gorących uśmiechów na przekór aury za oknem
Zuzanna Szwajca