Tak jak i w poprzednich latach w tym roku szkolnym 2022/2023 nasza szkoła także realizuje program finansowany ze środków Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole”.
Program ten polega na systematycznym dostarczaniu owoców i warzyw uczniom klas I – V.
Celem programu „Owoce i warzywa w szkole” jest ukształtowanie wśród dzieci nawyków żywieniowych polegających na regularnym spożywaniu owoców i warzyw oraz propagowaniu zdrowego stylu życia.
W każdy poniedziałek i piątek dzieci otrzymują określone owoce, warzywa lub nabiał – asortyment produktów dostępnych w Programie jest szeroki, m.in. jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne. Katalog produktów w ramach Programu w roku szkolnym określa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozporządzeniu.
Porcje owocowo-warzywne dostarczane są w formie gotowej do spożycia, w opakowaniach jednostkowych i jednorazowych które umożliwiają bezpośrednie i wygodne rozdawanie ich dzieciom w szkole.
Dodatkowo w szkole propagowane jest zdrowe odżywianie, organizowane są liczne zajęcia i konkursy dotyczące tej tematyki.